Azoknak, akiknek fontos a nyomon követhetőség

Mi a legnagyobb rémálma a termelést illetően? A napok tartó üzemkiesés, hibák sorozata, melyek forrásának megtalálására napjai mennek rá?

A plc programozással nem csak a relés vezérlést válthatja ki, hanem számos szabályozási feladat ellátását is rábízhatja. A programmódosítás és a hibakeresés hatékony kivitelezése a plc-kkel valósítható meg a legjobban. Miért válassza vezérlés gyanánt a plc-t?

 

A mezőgazdaságban és az iparban is az automatizálás az energiafelhasználás optimalizálását valósítja meg.  Az itatási-etetési folyamatok önműködőek lehet, mint ahogy a fűtés-hűtés és szellőztetés kivitelezése is. Így az automatizálásnak köszönhetően elkerülhetőek a túlfűtött, vagy alulfűtött ipari és üzemi helyiségek.

Az anyagmozgatás, a hőmérséklet ellenőrzése automatikusan elvégezhető. Így tárolt élelmiszer nem lesz kitéve a penészedésnek vagy dohosodásnak.

Az automatizálással a termelési folyamatok vállnak nyomon követhetővé és átláthatóvá.

 

Ebben segít a plc-programozás

A plc-k közvetlenül illeszthetőek szinte minden vezérlésben használt szabványos ipari jelhez.  E folyamatirányító rendszerek biztosítjál a technológiai berendezések vezérlését a termékek, alkatrészek beérkezésétől egészen az elszállításáig, valamint azok ellenőrzését is elvégzik.

 

A plc-k legnagyobb előnye: a nyomon követhetőség

A termelési folyamatok nyomon követhetősége és ellenőrizhetősége az egyik legfontosabb szempont, ha azok irányítását szeretnénk megoldani.

Az elavult vezérlőrendszerek mindezt nem tudják garantálni.

 

Ezzel szemben a plc-k:

…sokrétű bemeneti és kimeneti elrendezéssel rendelkeznek, valamint villamos-zajhatások elleni védettséggel is.

…hatékonyabb és gyorsabb programmódosítást tesznek lehetővé.

…gyors és hatékony hibakeresést garantálva, használatukkal minimálisra csökkenthetőek a termeléskiesések.

…személyre szabott rendszert garantálnak, ezzel alacsonyabb költséget és gazdaságosságot tesznek lehetővé.

 

Hogyan működik a gyakorlatban a plc-programozás?

 • A PLC által vezérelt folyamatirányító rendszerek a már elmentett adatok alapján, visszakereshető információkat adhatnak a termelés különböző fázisait illetően.
 • A PLC egy programozható logikai vezérlő, amely személyi számítógépen (PC) futó szoftver segítségével programozható. PLC segítségével az egyszerű relés vezérlések kiváltásától a legbonyolultabb technológiai berendezések, gyártósorok irányítása is megoldható. A rendelkezésre álló eszközállomány igen széles skálán mozog.
 • A néhány digitális be-és kimenettől kezdődően több száz (esetleg ezer) digitális be- és kimenetig, illetve szabványos analóg jelek fogadására, és analóg bemenőjellel vezérelhető eszközök (motoros szelepek, állítóművek, egyéb beavatkozók) vezérlésére alkalmasak.
 • A PLC programozás kiválóan alkalmas hagyományos relés vezérlések kiváltására. Gazdaságosan megvalósíthatók a különböző technológiai fejlesztések, gyártósorok korszerűsítése, célgépek automatizálása.
 • Az különböző gyártók IEC 61131-3 szabvány előírási szerint programnyelvet biztosítanak készülékeikhez. Ezek a gyártmány specifikus programnyelvek azonban eltérnek egymástól.
 • A PLC programozáshoz, a programok megírásához felkészült szakemberekre van szükség, akik kellő ismerettel rendelkeznek a feladatra kiválasztott eszköz programozásához, illetve az irányítástechnika és az automatizálás területén vannak megfelelő tapasztalataik.

 

Az adatok tárolása; a jelentések készítése és azok további ügyviteli rendszerekben, szoftverekben való felhasználása is megvalósítható.

 

Erről marad le megfelelő plc-programozás nélkül:

 • a biztonságról
 • az átlátható termelésről és gazdálkodásról
 • csökkentett energiafelhasználásról és ez általa csökkentett költségekről
 • megspórolt munkaerőről és munkaidőről
 • gyors hibaelhárításról

 

A mezőgazdaságban és az iparban a folyamatos testre szabható kommunikáció, a nyomon követés, a biztonság, és a gyors hibalehárítás a legalapvetőbb, mely meghatározza annak sikerességét.

Folyamatvezérlő rendszereink könnyen áttekinthetőek mindemellett egyszerűen kezelhetőek, így gazdaságos irányítási rendszert kínálnak.