Biogáz üzemek, és ami a siker mögött van

A világszerte növekvő energiahiány, valamint az egészségtelen és környezetre káros energiahordozók miatt egyre inkább olyan megújuló energiaforrásokra van szükség, melyek összhangban vannak a fenntartható fejlődés alapelveivel. És alkalmazásuk nem rombolja a környezetet: ilyen a biogázból kinyert energia is!

A Biogáz üzemek létesítése elsődlegesen környezetvédelmi feladatot lát el és közben jövedelmet illetve energiát is termelhet.

Azonban ez az új energia csak akkor bizonyul hasznos befektetésnek, ha odafigyelünk a részletekre, többek között a biogáz technológiában használatos megbízható irányítástechnika megvalósítására!

Új energia? Miért nem jó a régi?

Egyre több ember él a Földön. Egyre több energiát fogyasztunk. Azonban az energiafelhasználás növekedése haldokló környezetünk számára okoz nagyobb terhelést. A szén, földgáz égetés és nukleáris hulladékok tárolása olyan mértékű környezetterheléssel járnak, hogy alternatív energiaforrásokat kell keresnünk.

Egészséges, zöld, bio. A 21. század felkapott kifejezései, melyek pozitív benyomást keltnek bennünk. Hiszen nem rombolják a környezetet vagy éppen az egészségünket. A növekvő energiaárak és nem megújuló energiaforrások miatt keressük a megoldásokat!

Hogyan lesz energia a biogázból?

Szomszédos országokban járva biztos látott már Ön is gyakran állattartó telepeken biogáz erőműveket. Hazánkban főleg pályázati támogatással épülnek ilyen biogáz üzemek. Ezek elsődleges célja az energiatermelés.

A biogáz egy természetes anyag, mely különböző szerves anyagok (trágya, mezőgazdasági, ipari vagy kommunális eredetű anyagok) erjedése során keletkezik, melyet blokkfűtő-erőműben hasznosítanak.

De mégis mire?

Manapság elsősorban villamos-energia és hőenergia előállítását oldják meg vele. A biogázt kezdetben fűtési célokra hasznosították, valamint a gazdaságok területén létrejött szerves anyagok kezelésére; azonban az 1990-es évektől már energetikai célú felhasználása is megkezdődött, mely során villamos energiát is előállítanak a biogáz üzemekben.

A visszamaradó értékes végtermékeket komposztnak, vagy egyéb mezőgazdasági célra hasznosítják. Ha megfelelő technológiát választanak az előállítás során, és a folyamat végén azt le is zárják egy fermentum-sűrítéssel, akkor mezőgazdasági hulladékkal a szénforrások visszaállíthatóak, és megfelelő technológiával komposzt állítható elő belőle.

Miért előnyős a biogáz üzem használata?

A biogázzal előállított energia nem függ az időjárástól, valamint a belőle megtermelt energia környezetbarát, így üvegházhatással sem kell számolni, mivel nem termel szén-dioxidot. Segítségével kevesebb szerves hulladékkal kell számolnunk.

Mitől gazdaságos egy biogáz üzem?

Egy biogáz üzem gazdaságossága nagyban függ a felhasznált alapanyagok költségétől, a kiválasztott technológia hatékonyságától, az üzemeltetési költségektől. Attól, hogy egy évben hány órát üzemel, vagy mennyi villamos energiát képes előállítani.

Továbbá a siker függ attól is, hogy a biogáz üzem által termelt hőenergia értékesítésére milyen lehetőség adódik. De legfőképpen a folyamatokban részt vevő megbízható irányítástechnikától!

Biogáz üzem megfelelő irányítástechnikával

A biogáz üzemek működését folyamatosan ellenőrizni kell! A pontos szabályozás és folyamatos mérés adja a siker kulcsát. Egy kiválóan működő vezérlőegység, mely több száz adatpont kezelésére alkalmas; az alapanyagok mennyiségének regisztrálása; a fermentorok hőmérsékletének, a keletkező biogáz mennyiségének és összetételének elemzése; mind-mind folyamatos feladat. De egy plc programozásnak köszönhetően párhuzamosan többféle kommunikáció képes futni.

Az üzemben működő gépeknek (szivattyúknak, keverőknek, kogenerációs berendezéseknek) megfelelően kell működniük minden pillanatban. Ez nem vitás. Ahhoz, hogy hatékonyan és alacsony élőmunka ráfordítással működjön egy biogáz üzem, a folyamatok ellenőrzéséhez jól működő irányítástechnikára van szükséges!

Széchényi logó