Tudni szeretné, hol szökik a meleg? A hőkamerás vizsgálat válaszol

Ön melyik autót választaná? Az olcsóbbat, mely többet fogyaszt? Vagy a kicsivel drágábbat, mely jóval kevesebb fogyasztást tudhat magáénak, viszont a jövőben sokat spórolhatna Önnek?

Bizonyos szituációkban a látszólag „olcsóbb” megoldást választjuk, és nem szeretünk befektetni. Például nem foglalkozunk otthonunk rejtett problémáival vagy a magunk módján próbálunk spórolni. Ezért havi jövedelmünk jelentős részét a rezsire költjük.

Ön is így van ezzel? Pedig erre is van megoldás. A hőkamerás vizsgálat bontás nélkül, azonnal „rávilágít”a rezsit zabáló tényezőre. Érdemes rá áldozni!

Mindenki igyekszik mérsékelni az energiaköltségeit és ott spórol, ahol tud. Kevesebb vízhasználattal és fűtésszabályzókkal, energiatakarékos égőkkel és A++-os elektronikai berendezésekkel, nyílászárók cseréjével. Ön is hasonlókkal próbálkozik?

Azonban gondolt már az „energiazabálás” megakadályozásának egyéb lehetőségére?

Ahhoz, hogy otthonának hőszigetelését a lehető leghatékonyabbá alakítsa át, tudnia kell, hogy hol szökik a meleg! A hőkamerás vizsgálattal történő épületszerkezeti hibák feltárása erre nyújt megoldást.

Miért szükséges ez? Mert az épület szigetelési hiányosságai és hibái energiaveszteségbe kerülnek. Az épület üzemeltetési költségei pedig az egekbe szökhetnek, különösen télen a fűtésszámlák időszakában.

Érthető, hogy nincs kedve otthona felforgatására ahhoz, hogy megtudja a probléma gyökerét; azonban erre nincs is szükség.

Csőrepedés és szivárgás meghatározása mm-es pontossággal

A hőtérképes vizsgálat segítségével feltárhatóak a lakások, házak vagy akár ipari létesítmények, kazánok hővesztesége. A falban futó vezetékek meghibásodásainak kiderítéséhez sincs szükség falbontó brigádra és a ház felforgatására. A csőrepedés valamint szivárgás helye mm-es pontossággal meghatározható. Érintés és bontás nélkül azonnal fény derül a „turpisságra”.

Sőt akár lokális hőszigetelésre is mód nyílik, és nem szükséges a teljes épületet hőszigetelni, csak ott, ahol szükséges.

De miért pont hőkamerával?

A hőkamera biztosítja, hogy a probléma láthatóvá váljon, anélkül, hogy bármilyen bontási munkálatba kezdenénk. A korszerű hőkamerák a 0.1 Cº -os hőmérséklet differenciát is megmutatják. Így az épület legelrejtettebb és legapróbb hibái sem képesek rejtve maradni a hőkamera elől.

Milyen elven működik?

A hőkamerás vizsgálat a thermográfia (hőtérképezés) elvén alapszik, mely tárgyak, illetve anyagok hőtartalmát vizsgálja. Az abszolút nulla K (-275 ºC) feletti hőmérséklettel rendelkező tárgyak illetve anyagok elektromágneses energiát sugároznak ki magukból. Ezt az energiát pedig az ipari hőkamerák hőképpé alakítják, így a hőenergia a hőkamerás vizsgálat során láthatóvá válik. A mért adatokat az alkalmazott szoftver képpé dolgozza fel. Így alapos épületdiagnosztikai elemzést tesz lehetővé.

A NASA által kifejlesztett első thermokamerát az ötvenes években használták hadiipari célokra. Azóta számos területen alkalmazzák az épületdiagnosztikán kívül, mint pl. az orvostudomány is. A nagyobb érzékenységű thermokameráknak hasznát veszik a reptereken a járványok idején a lázas betegek kiszűrésére.

Amihez jól jöhet: Energetikai tanúsítvány – Ház „fogyasztása”- Kivitelezők ellenőrzése

Az energetikai tanúsítvány megmutatja az adott épület energiafogyasztását a referenciaépülethez viszonyítva. Az eladó, illetve hosszabb időre bérbe adandó épületek esetében a tulajdonosnak el kell készíttetnie (2012. jan. 1. óta) az ingatlan energetikai tanúsítványát.

Miként lehet ez Önnek előnyös? Akár ingatlanának értékét demonstrálhatja a potenciális vevő felé, hisz nem a számlákon kell majd kitapasztalnia az ingatlan „fogyasztását”. Így ingatlan eladása előtt, vagy az energetikai tanúsítvány megszerzése során is tanácsos hőkamerás vizsgálatot végeztetni.

A hőkamerás vizsgálat megmutatja, milyen a nyílászárók, a fal vagy a mennyezet jelenlegi állapota, vagy milyen a tetőtér hőszigetelése. De egy nyílászáró csere után is kiváló kontrollt tud biztosítani Önnek, hogy megbizonyosodjon a kivitelező munkájának minőségéről (garanciális jogok érvényesítéséhez jól jöhet).

Hőtérképpel történő problémafeltárással akár 30-40 %-os megtakarítást érhet el a fűtésszámlán

A hőkamerás vizsgálat válasz lehet számos problémájára! Még akkor is, ha új építésű ingatlannal rendelkezik. Ugyanis a jól szigetelt ingatlanok esetében is előfordulhatnak műszaki hiányosságok. Régi épület korszerűsítése előtt pedig mindenképpen ajánlott a hőtérkép elkészítése. A hőkamerás vizsgálat még olyan bosszantó problémákra is megoldás lehet, mint a penészedés vagy a túlságosan hűvös helyiségek kialakulása.

Úgy érzi nehezen ad ki bármire is összegeket?

Sokkal kevesebb összegbe kerül egy hőkamerás vizsgálat kifizetése, mint a rezsit növelő problémák elhanyagolása miatt otthonának fenntartása! Döntsön az energiaspórolás mellet még ma!

Széchényi logó