Erre számítson, ha biogázüzem létesítését tervezi!

Németországban, a kimagasló biogáz-technológiának köszönhetően több mint hatezer, hazánkban alig pár tucat biogáz-üzem működik. Vajon miért van ez? Jelenleg 2-3 év egy üzem elindítása, a tervek elkészítésétől; és akár milliárdokban mérhetőek a végösszegek.  Mivel kell számolnia biogázüzem létrehozását tervező vállalkozásként vagy önkormányzatként?

Bizony vakarhatja a fejét! Rengeteg a kacifántos terület, és még a hosszútávú sikeres üzemeltetést is meg kell oldania! Mi ehhez járulunk hozzá, hatékony és a biogázüzemek sikeres működését elősegítő irányítástechnikával!

A biogázban hatalmas lehetőség rejlik, csak használni kellene! Azonban a sikeres biogázüzem működtetését számos tényező befolyásolja.  Ezt már Ön is látja?

Biogázüzem létesítésére adva a fejét, Ön is az előzetes köröket futja a tervezésben? Önerőből vagy esetleg elnyert támogatással nekiindulva, valamint az üzem működésének előnyeit ismerve az ötlettől a megvalósításig szeretne eljutni?

Hisz már évek óta keresi a megoldást a mezőgazdasági hulladékok hasznosítását illetően. Izgalommal látja szemei előtt a próbaüzem utáni műszaki átadást, majd a teljes kapacitással folyó energiatermelést?

Ugyan miért ne termelne biogázt?

A biogáz egy olyan megújuló energiahordozó, mellyel kétszer „nyírhatjuk meg a birkát”.  Megszabadít a hulladékoktól, melyektől csak igen költséges úton lehetséges megszabadulni (pl.:trágya, háztartási hulladék), mivel ezeket energiává képes alakítani. Így másodsorban energiaforrásként kiválóan használható. Miközben jövedelmet is termel. Az ökológiailag fenntartható gazdálkodás  a világ bővülő energiaigénye miatt  a jövő gazdálkodása lesz, a megújuló energiák fokozott hasznosítására is egyre több lehetőség nyílik.

Biogázüzem: Hulladékkezelés és megújuló energiatermelés kéz a kézben

A növekvő energiaigényt kiszolgáló energiatermelés bőven ad is rá okot, hogy a környezetbe kerülő károsanyag csökkentésére megoldások szülessenek. Így a mezőgazdasági tevékenységek során is törekedni kell a környezetkímélő megoldásokra!

Erre nyújt hatékony megoldást a saját energiahordozókat hasznosító biogázüzemek használata.  Elsődlegesen környezetvédelmi feladatokat látnak el, miközben jövedelmet illetve energiát is termelhetnek.

Milyen előnyökkel bír a biogáz-termelő egységek létesítése?

Miért jár jól a biogázüzem létesítésével?

A megújuló energiaforrások újabb felhasználási területei számos problémát oldhatnak meg. A biogázüzemek így ma már nem csak villamosenergia előállítására, vagy hőtermelésre alkalmasak, de földgázellátó rendszerekbe való betáplálásra is (szigorú előírásokat betartva).

A földgázvezeték-rendszerekbe történő betáplálása azonban csak a nagyobb biogáz üzemekben jöhet létre (magas költségek miatt), ami hazánkat illeti. Ugyanis a biogáz betáplálásához a szén-dioxod leválasztására van szükség, valamint a biogázt meg kell tisztítani a különböző szennyező komponensektől is.

Hazánkban a földgázimport 30 %-a is fedezhető lenne a több száz biogázüzemet is ellátni képes, hazánkban felhasználható hulladékmennyiségek révén.

Ötlettől a megvalósításig – Mire számítson?

A megfelelő összegek előteremtése mellett (több száz millió, de akár nagyobb üzemek esetében 1-1,5, vagy akár 10 milliárd forint körül is lehet a végösszeg) a túlszabályozott, némileg kacifántos és ellentmondásos engedélyeztetési eljárással is szembe kell néznie! Biogázüzem létesítéséhez mindösszesen 24 engedélyező szerv által „kihelyezett akadályokon” kell átvergődnie egy pecsétért és egy aláírásért! 

A biogázüzemek létesítése számos előnnyel jár, azonban megvalósításuk nehézségei miatt, valamint a finanszírozási kérdések miatt gondos tervezésre van szükség a folyamatokat illetően!

Sikeres biogázüzemek létesítése – Figyeljen a részletekre!

A biogázüzemek sikere már a kezdetekkor és a működésük alatt is számos tényező befolyásától függ: a szakértelem, a megfelelő műszaki tervezés, a hőn áhított gyorsabb és kevésbé bonyolult adminisztráció, de a működésük alatt használt irányítórendszerek hatékonysága is befolyásolja.

Mivel korántsem olcsó mulatság egy biogázüzem létesítése, és igen nehéz és kitartó munkára lesz szüksége annak megvalósításához; ezért nem engedheti meg magának, hogy annak sikere nem megfelelő irányítórendszerek használatán múljon!

Az üzemben működő gépeknek ugyanis üzemkiesés nélkül minden percben problémamentesen kell működniük, és ezek működését folyamatos ellenőrzésnek kell alávetni. A folyamatok ellenőrzéséhez jól működő irányítástechnikára van szükséges!

Mi ebben segítünk Önnek! A biogázüzem létesítésének bonyolult folyamatában, a Magyar Biogáz Egyesület tagjaiként mi megkönnyítjük a helyzetét a vizuális megjelenítéssel ellátott bővíthető és fejleszthető irányítási rendszerünkkel! Keressen minket!

Széchényi logó