Így tesszük hatékonyabbá termelését

Valós eset alapján

Ön se engedheti meg magának a felesleges kiadásokat, a rövidebb vagy hosszabb időre leállt termelést az üzemben?  Keresi a hatékony és folyamatosságot garantáló termelés motorját? Ipari automatizálási rendszereinkkel, az internetes kapcsolatnak hála akár az ország túlsó feléről is megállapíthatja a hibákat, sőt akár az üzemzavart elhárító személyzetnek a helyszínre történő utazására sincs szükség.

Folyamatirányítási rendszereink többféle szituációban helytállnak. De kíváncsi rá, hogyan történik mindez a gyakorlatban? Legyen tanúja egy nemzetközi nagyvállalat festőüzemében!

Vállalkozóként a megbízható termelés kérdése bizonyára Önt is foglakoztatja, hiszen ez vállalkozása eredményességének egyik kulcsa. Az, hogy egy adott termék mennyi idő alatt készül el, és gördül ki az üzemből, egyáltalán nem másodlagos. Hogyan segítünk mi Önnek ebben a folyamatos harcban?

Ismerje meg munkánk eredményét!

Egy nemzetközi nagyvállalat, a Ruukki jászberényi telephelyének festőüzemében került kiépítésre 2010-ben az a folyamatirányítási rendszer, amely pozitívan befolyásolta az ott folytatott munkavégzést.

Nagy cég, nagy gond, okos megoldás

Az építési munkákban – pl.: energiahatékony épületek építésében –   valamint a speciális acélipar fejlesztésében is otthon lévő a Rautaruukki Corporation, azaz újabb nevén Ruukki (a csoport összes vállalkozásának új egységes neve) több mint 30 országban működik és 2011-ben elérte a 2,8 milliárd euró nettó értékesítési összeget.

A finnországi Helsinkiben székelő nemzetközi vállalat 50 éves múltra tekint vissza. Acélipari termékek gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. Az építőipar és a gépipar számára fém alapú komponenseket és rendszereket, valamint integrált rendszereket biztosít. Korántsem kis cégről van szó. Rengeteg részfeladat, nagy felelősség. A Ruukki az acélipar szakértője. Így meggondolatlan választásoknak és döntéseknek náluk nincs helye.

A RUUKKI Tisza Zrt. jászberényi festőüzeme is számos részfeladattal küzdött. A folyamatos és üzemzavart nélkülöző termeléshez járultunk hozzá ipari automatizálási rendszerünkkel!

A jászberényi festéküzemben a festés minden fázisának tökéletesen működnie kell: így a mosásnak, a felületkezelésnek, de a festési és szárítási folyamatok is.

Kihívások és célok

Az üzemnek olyan rendszerre volt szüksége, mely a különböző üzemmódok szerint megfelelően szabályozza mind a hőmérsékletet mind a szellőztetést. A beállított technológiai időket, valamint olyan részfeltételeket is képes kezelni, melyek munkavédelmi és technológiai szempontok miatt fontosak.

Műszaki színvonal – magasra dobtuk a labdát, de helytálltunk

A nehézmunkadarabok festése korántsem egyszerű feladat. Mivel folyamatosan mozgatni kell őket a pályán. Ha a pálya alján lévő láncsorral bármi történik, vagy hiba áll be, a munkadarabok zökkenőmentes haladása akadályozott. Egy másik technológiához csak az esetben kerül át egy munkadarab, ha az előzővel már végeztek. A technológia egyes pontjairól a másikra történő átkerülést a gyártósorokhoz kialakított hajtóművek végzik a pálya két végén.

Nehézségek és megoldásaik

Ahhoz, hogy a hajtóművek megfelelően és egymást segítve végezzék a munkát, a szinkronizálásukhoz volt szükség.

Egy esetleges üzemzavar a termelés rövidebb vagy hosszabb ideig történő leállásával profitveszteséget okozhat. Ezért a túrterhelés kivédésére speciális megoldásokat és figyelmeztető jelzéseket építettünk be.

A teljes festési technológiai folyamat lefedése pedig egy alagútszerűen kiépített, és egymástól elválasztott fülkerendszerrel került megoldásra. Ezek két független festősort tartalmaztak. 

biztonságosabb és gazdaságosabb üzemelés érdekében távfelügyelet beépítésére került sor. Így az internetes kapcsolatnak hála akár az ország túlsó feléről is megállapíthatóak a hibák, sőt akár az üzemzavart elhárító személyzetnek a helyszínre történő utazására sincs szükség.

A gondosan megalkotott terveken kívül; saját kivitelezésben készített, a technológiai berendezésekhez tartozó kapcsolószekrények szállítását valamint a teljes villamos telepítést is vállaltuk. 

A DEWA Zrt. által telepített festősor komplett villamos vezérlése és telepítése történt meg, mely két párhuzamos 5 illetve 7 technológiai mezőből álló festősorból állt. Mindez anyagmozgatással, központi hiba és eseményjelző egységgel ellátva.

Mindösszesen 14 technológiai egység irányítását és a vezérlő szoftver megtervezését vittük véghez, melyek önálló vezérlésűek. A kommunikációt és az összekapcsolást CAN-BUS hálózattal összekötve oldottuk meg. A termelés akadálymentesen zajlik azóta is. Hála a megfelelő és megbízható ipari automatizálási rendszernek! Ön se maradjon ki a jóból!

Széchényi logó