Plc programozás – Ideális társ a gyártásban

Hosszabb kiesés a termelésből? Hibák kialakulásának nagyobb esélye, valamint hibakeresés miatti veszteség? Kerülje el mindezt megfelelő vezérlés használatával!

Könnyebb és hatékonyabb, a programmódosítást és hatékonyabb hibakeresést lehetővé tevő vezérlést keres? Néhány nyomos ok, amiért a plc programozás az Ön ideális társa a gyártásban!

Miért hanyagolja a relés vezérlést?

Gyártósorok esetében a gyártás automatizálása ma már nem kérdés. A régi, elhasználódott, termelésre tervezett gépek és berendezések műszakilag történő helyrepofozása, és a termelékenység növelése új technológiák születését vívták ki. Azonban még az automatizálás során is a rugalmasság az egyik létfontosságú követelmény, hisz a gyártás során egyik termékről a másik termékre való átállás igen rövid időn belül szükségessé válhat.

Ön e folyamatokat milyen vezérléssel oldja meg?

Az ipari automatizálás ma már kéz a kézben jár a PLC programozással. Ugyanis a régi relés vezérlés nem felel meg a gyártósori követelményeknek; a gyártósorok rugalmasságot igénylő folyamatai a relés vezérléssel és logikával nem kivitelezhetőek. Miért?

Mert a huzalozott relés logikai kapcsolatokhoz felhasznált nagyobb számú rele, a működés közbeni hibák kialakulását növeli. Továbbá relés vezérlés esetében amennyiben a vezérlést módosítani szeretné, egy időigényes újrahuzalozás veszi kezdetét, mely hosszabb távon pénztárcáját nem kímélő kieséssel fog járni a termelést illetően. A hibák keresése egy meghibásodás estén szintén a drága idejét fogja lopni.

Mi a megoldás, mely rugalmasságot kínál?

Olyan programozható logikai vezérlő használata, amelyeket leginkább ipari gépek, gyártósorok, berendezések vezérlésére, folyamatirányítására használnak. Ilyen a plc programozás is. Mit takar a plc? Egy megbízható kivitelezésű és gyors, egyszerű és rugalmasságot garantáló programozhatóságot jelent.

A PLC egy személyi számítógépen (PC) futó szoftver segítségével programozható logikai vezérlő. A „digitális számítógép”, melyet különböző elektromechanikai folyamatok automatizálására használhat. A PLC programok megírásához azonban felkészült szakemberekre van szüksége.

Miért válassza a plc programozást?

• Mert a mikroszámítógépek olcsóbbak, mint a hagyományos PC-k. Egyszerűbben is programozhatóak számos feladathoz. Ráadásul a Pc-től eltérően, a plc-k sokrétű bemeneti és kimeneti elrendezéssel rendelkeznek.
• Hőmérsékleti terjedelmük nagyobb, valamint villamos-zajhatások elleni védettséggel is rendelkeznek. És a különböző ütődésekkel szembeni ellenálló képességgel tervezik meg őket. A plc-k az ipari igények figyelembevételével kerülnek kialakításra.
• Mert a plc hatékonyabb és gyorsabb programmódosítást tesz lehetővé a plc-ben található, az összes logikai kapcsolatot tartalmazó vezérlő program miatt.
• A módosítások előre vagy akár online elkészíthető megoldásai miatt nem kell attól tartania, hogy a berendezés kiesik a termelési folyamatból. Különösen a hatékonyabb hibakeresése miatt előnyös, mellyel minimálisra csökkenthető a termeléskiesés.
• A Plc –k legfőbb előnye azonban a személyre szabott rendszerben van, így teszi lehetővé az alacsonyabb költséget és gazdaságosságot, hisz alkatrészeik költsége is alacsonyabb.
• A plc programozással energiát takaríthat meg, távoli elérhetőséget garantál a termelési folyamatokhoz.
• Vele az emberi hibatényezőket is elkerülheti, és egy egész nap (24 h) igénybe vehető költséghatékony automata üzemeléssel gazdagodik.

A plc programozással, valamint a plc-k használatával nem csak a relés vezérlést válthatja ki, ma már számos egyéb funkcióval gazdagodott. Így számos szabályozási feladat ellátását rábízhatja a rendszerre, mint pl. az analóg jelek kezelését is.

Vajon megfelelő lenne-e az Ön számára? A plc-k szinte minden vezérlésben (szabályozásban) használt szabványos ipari jelhez illeszthetőek közvetlenül. A plc programozás ideális társ a gyártásban. Keressen minket, hogy megkönnyíthessük munkáját!

Széchényi logó